IGP keurmerk

In de Italiaanse en Europese gebieden is de citroen van de Amalfi kust voorzien van een keurmerk door de Organisatie ter bescherming van de "I.G.P. Citroen van de Amalfi kust", opgericht in 2002. I.G.P. staat voor Indicazione Geografica Protetta.

Kenmerken van de I.G.P. Citroen van de Amalfi kust

Het is een half grote citroen met een gewicht van niet minder dan 100 gram, heeft een lange en ovale vorm, is dik en puntig en heeft een half dikke, ruw-gladde lichtgele schil.

Het gele gedeelte van de schil is rijk aan noodzakelijke oliën met een intense en sterke geur en aroma. De vrucht is gegroeid met weinig pitten en bevat rijkelijk veel heel zuur sap met een strogele kleur.

De huidige Amalfi citroen is vernoemd naar de gelijknamige kust, de zee regio van Amalfi om precies te zijn. De citroen is er in verschillende formaten, de een groot, de ander klein: allen lang van vorm met spitse toppen. De schil is ruw en oneffen, behoorlijk dik, lichtgeel, met een sterke geur en een fijne smaak, aangenaam om aan te raken en behoorlijk lekker om te proeven. De kern bestaat uit 8 tot 9 parten en heeft een aangenaam bittere smaak.